Sałatka jako główny posiłek? Wielu z nas nie przekonuje taka propozycja. Sałatki często postrzegamy bowiem jako nudne i mało sycące dania. Kojarzymy je głównie z sałatą z dodatkiem kilku innych warzyw, które tworzą suche i niewyraźne połączenia. Jak przekonać się do tej potrawy? Po prostu, trzeba odpowiedniej sałatki.
Posiłek, który zabieramy do pracy lub szykujemy dziecku na drugie śniadanie, powinien być zdrowy i pełnowartościowy. Dlatego do plecaka czy torby warto zapakować produkty bogate w kwasy omega 3 i 6, węglowodany złożone oraz białko.
Chcąc przygotować drugie śniadanie, które dostarczy nam siły i odpowiedniej dawki składników odżywczych na niemal cały dzień, można pokierować się z poniższym przepisem na pyszną sałatkę z popularnym o każdej porze roku awokado. Dzięki nim nie odczujemy braku dodatków, takich jak mięso czy ziemniaki, a jednocześnie pozostaniemy syci przez kilka godzin.
Awokado, mimo tego że jest owocem, zawiera mało węglowodanów, a dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega 3, 6 i 9). Jest również źródłem wielu witamin i potasu, który reguluje ciśnienie krwi i wspomaga pracę serca.
Składniki:
- ½ awokado
- 3 łyżki groszku
- 2 rzodkiewki
- 4 pomidorki koktajlowe
- Czerwona cebula
- Ogórek zielony
- Kiełki fasoli mung
- Czerwona kapusta
- Sok z ½ limonki (na kwaśno)
- lub grudki granatu (na słodko)
- Sól, pieprz, oliwa
Przygotowanie: Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy z niego pestkę i kroimy w plasterki. Wszystkie warzywa myjemy i kroimy. Mieszamy w misce, polewamy sokiem z limonki, doprawiamy do smaku oliwą, solą i pieprzem.
Smacznego!
Źródło przepisu: 38 PR