Jesień to kres rodzimych warzyw sezonowych, ale nie warzyw w ogóle! Dziś polecamy lekką, pieczoną przekąskę z warzyw, z dodatkiem wyrazistych bakalii.
Składniki:
- 1 mała dynia Hokkaido
- 0,5 kg brukselki
- 75 g orzechów pekan
- 100 g żurawiny suszonej
- 3 łyżki oliwy z dodatkiem ziół
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: Dynię myjemy i kroimy w kostkę, brukselkę kroimy na połówki. Warzywa polewamy oliwą i dodajemy przypraw do smaku. Dodajemy orzechy i żurawinę. Tę ostatnią można wcześniej odmoczyć przez ok. 10 minut w ciepłej wodzie, by pozbyć się nadmiaru cukru.
Wszystko dokładnie mieszamy, następnie wykładamy do naczynia żaroodpornego i przekładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 35 minut. Warzywa miękną i nabierają smaku od przypraw, żurawina dodaje słodką nutę, podczas gdy orzechy pozostają kruche. Gotowe warzywa możemy podawać z grzankami.
Źródło: 38 PR