Idealne na upalne lato w mieście – takie są chłodniki owocowe. To pełnowartościowe danie, które wymyka się rutynie polskiej kuchni i w dodatku jest naprawdę zdrowe!
Zupy owocowe to doskonała propozycja na upalne dni. Lekkie, delikatne w smaku, najlepiej smakują lekko schłodzone. Chłodnik przygotowany na bazie porzeczek nie tylko zachwyca swoim kolorem, ale również smakiem, który zawdzięcza połączeniu owoców z delikatnym mleczkiem kokosowym i chrupiącymi orzechami włoskimi.
Na liście składników jedynie cukier trudno uznać za zdrowy, ale jego ilość jest naprawdę skromna i można go zastąpić choćby ksylitolem. Cała reszta składa się na danie, które można jeść bez zahamowań!
Składniki:
- 2 szklanki porzeczek
- 250 ml mleczka kokosowego
- 100 g orzechów włoskich
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
Przygotowanie: Porzeczki myjemy i zalewamy szklanką wody. Gotujemy na małym ogniu przez chwilę, a następnie dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wywar studzimy i blendujemy na gładką masę. Przed podaniem dodajemy do zupy mleczko kokosowe oraz posiekane orzechy włoskie. Zupa najlepiej smakuje schłodzona.
Smacznego!