Nasza skóra bywa bardzo wymagająca. Szczególnie wtedy, gdy zmaga się z różnymi chorobami. Na jej wygląd wpływa m.in. łuszczyca, której trudno jest się pogodzić z niektórymi składnikami odżywczymi i produktami znajdującymi się w naszej diecie
Okazuje się, że to co jemy może wpłynąć na wygląd naszej skóry, ale i pomóc np. w leczeniu objawów łuszczycy. Potwierdza to również Światowa Organizacja Zdrowia. ogłosiła ona, iż sposób żywienia jak i redukcja masy ciała, u osób chorujących na łuszczycę, to dwa elementy pomagające w walce z chorobą.
Które ze składnikó są odpowiednie dla osób z łuszczycą, a których powinni oni z pewnością unikać? Pomocne będą na pewno składniki kobylego mleka, które jest dostępne w postaci suplementu. Niezbyt dobre dla naszego ciała są z kolei tłuszcze zwierzęce, sól, cukier, pomidory, papryka i ziemniaki. To ich powinny unikać osoby zmagające się z łuszczycą. Warto wyróżnić także te elementy, które poprawiają stan naszej skóry. Należą do nich np. tłuszcze roślinne. Najlepsze są te bogate w Omega 3 np. olej lniany lub rzepakowy. Dietetycy polecają dodatkowo stosowanie oliwy, ponieważ działa ona pozytywnie na układ krwionośny i na czynność serca, a więc te choroby, z którymi często muszą się zmagać osoby mające łuszczycę.
Chorzy powinni zwrócić też uwagę na mięso, jakie jedzą. Zaleca się im spożywanie chudego mięsa, a więc np. drobiowego oraz ryb. Do tego warto dodać jeszcze warzywa i owoce, czyli składniki będące źródłem cennych witamin.
– Jeżeli pacjent jest zawzięty i naprawdę chcę sobie pomóc oraz unika tych produktów, których nie wolno mu jeść oraz stosuje odpowiednią dietę to może liczyć na bardzo dużą pomoc w leczeniu objawów skórnych. Mamy osoby, które wpadają w remisję, mamy też osoby, u których zmniejsza się ilość zmian skórnych – wyjaśnia Magdalena Kurzyp, farmaceuta i dietetyk oraz dodaje. – Każda zmiana która się nie pojawia jest małym zwycięstwem.
Źródło: Newsrm.tv