Wiosna i lato aż proszą się o zieloną dietę. Nie trzeba posuwać się wcale do detoksu, lecz dogodzić sobie nowymi, lżejszymi i zdrowymi smakami. Na przykład połączeniem awokado, szpinaku, groszku cukrowego i żurawiny. Na zdrowie!
Wreszcie są! Nie tylko nowalijki, ale komplet krajowych warzyw. W połączeniu z ociepleniem to idealna okazja dla zmiany diety na lżejszą i bardziej zieloną. A jeśli nie całej diety, to choćby lunchu w pracy, śniadania czy kolacji.
I choć na targu mamy całą rewię kolorów, za bazę powinna niezmiennie służyć zieleń. Warzywa i owoce w tym kolorze zawierają kwas foliowy i chlorofil. Obniżają ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu. Oczyszczają z toksyn, pobudzają procesy trawienne, zapobiegają starzeniu się skóry, dlatego sięgajmy po kiwi, jarmuż, rukolę, zieloną paprykę, brokuły, groszek i awokado, które aby jeszcze bardziej podbić ich smak i właściwości odżywcze, możemy łączyć z orzechami i suszonymi owocami. Właśnie takie połączenie mamy dziś dla Was: trochę węglowodanów, dużo zieleni i pikanterii. Zapraszamy na łatwą w przygotowaniu pastę z suszoną żurawiną!
Składniki:
- 1 opakowanie pełnoziarnistego makaronu
- 200 g szpinaku baby
- 100 g suszonej żurawiny
- 300 g groszku cukrowego
- 1 świeży ogórek
- 1 awokado
- 1 cytryna
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Na patelni podsmażamy delikatnie groszek cukrowy z czosnkiem i odrobiną soku z cytryny. Na koniec dodajemy liście szpinaku. Podsmażamy przez chwilę, tak aby szpinak nie stracił swojego koloru.
W tym samym czasie namaczamy żurawinę w ciepłej wodzie, ponieważ wyjęta wprost z woreczka jest przesycona cukrem, który producenci dodają dla poprawienia jej cierpkiego smaku. Po Do gotowego sosu dodajemy pokrojonego w plasterki ogórka, awokado i żurawinę. Wszystko doprawiamy solą i pierzem do smaku. By podnieść wyrazistość smaku można zwiększyć ilość dodanego czosnku i pieprzu. Podajemy z ugotowanym makaronem. Smacznego!
Źródło: 38PR