Składniki:
• Makaron pełnoziarnisty: 60g
• Groszek zielony (mrożony/świeży): 3 garści
• Cytryna: 0.25 sztuki
• Olej rzepakowy tłoczony na zimno: 0.5 łyżki
• Pomidor suszony: 1 sztuka
• Czosnek: 2 ząbki
• Imbir świeży: kawałek długości 0.5 cm
• Pietruszka: 1 łyżka (posiekanej)
• Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, kurkuma
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować tak by był al dente. Groszek zielony ugotować do miękkości. Czosnek obrać i posiekać. Imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do czaszy blendera przełożyć ugotowany groszek, pietruszkę, czosnek, imbir i suszony pomidor. Całość chwilę razem miksować (do połączenia składników). Po chwili dodać do nich dowolne przyprawy, skórkę i sok z cytryny, olej. Całość ponownie chwilę razem miksować. Do przygotowanego pesto dodać 2-3 łyżki wody w celu rozcieńczenia, wymieszać i dodać do gorącego makaronu. Całość wymieszać razem.
Wartość energetyczna – 450 kcal
Źródło: drBarbara.pl | nominowana przez Mobile Trends Awards do NAJLEPSZEGO PROJEKTU 2015 w kategorii sport i zdrowie