Kasza stanowi jedną z wielkich niedocenionych na polskich stołach. Potrafi być zarówno bardzo sycąca, jak i dbać o piękną sylwetkę. Skąd bierze się jej moc?
Kasza to nic innego jak pozbawiona łuski, jadalna część nasion zbóż. Najpopularniejsze rodzaje powstają z ziaren gryki, jęczmienia, pszenicy i prosa. Tym, co sprawia, że na długo zaspokaja nasz apetyt jest duża zawartość skrobi. Niemniej wysoka kaloryczność nie oznacza, że negatywnie wpływa ona na sylwetkę. Tajemnica tkwi w węglowodanach złożonych. Znajdują się one w łuskach, a także zarodkach oczyszczonych ziaren. Poza tym jest ona również źródłem mikro- i makroelementów. Kasza to także dodatkowa dawka magnezu, cynku, żelaza, potasu, fosforu, witaminy z grupy B i witaminy E.
Warto pamiętać, że kasza to niezwykle skuteczne narzędzie w walce z nadprogramowymi kilogramami. Miłośnicy diet bardzo często polegają właśnie na niej. Podobnie rzecz się ma z tymi, którzy po prostu dbają o zdrowy tryb życia. Kasza jest lepszym wyborem niż ziemniaki, ryż lub makaron nie tylko dlatego, że jest zdrowa, ale i znacznie bardziej sycąca. Co więcej, posiłki stworzone na jej bazie nie muszą być nudne. Kuskus w wersji light zachwyci nas na przykład jako główny składnik sałatki z awokado, pomidorami i wędzonym łososiem. Apetyczną i korzystną dla zdrowia kompozycję stworzy Kasza Jęczmienna z warzywami sauté posypanymi świeżą bazylią, szczypiorkiem i kolendrą. Kasza gryczana natomiast przedstawi nam swoje aromatyczne oblicze, gdy przyrządzimy ją na wzór risotto, podsmażając w garnku z ziarnami ząbek utartego czosnku, cebulę oraz plasterek szynki parmeńskiej i zalewając całość niewielką ilością bulionu warzywnego.
Źródło: www.prasoweinfo.pl