Świeży olej rybi przyjmowany przez kobiety w ciąży, u których występuje nadwaga, może zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy u potomstwa – wynika z badań przeprowadzonych na szczurach, o których informuje pismo “Scientific Reports”
– Wyniki poprzednich badań wskazywały, że podawanie dorosłym szczurom kwasów omega 3 w postaci świeżego oleju rybiego poprawia działanie insuliny i dzięki temu chroni przed cukrzycą i powiązanymi z nią schorzeniami. Chcieliśmy sprawdzić, czy kwasy te mogą działać ochronnie także podczas ciąży, zwłaszcza z korzyścią dla dzieci – mówi autor badań dr Ben Albert z Uniwersytetu Auckland w Nowej Zelandii.
Naukowcy porównywali potomstwo samic karmionych pożywieniem o wysokiej zawartości tłuszczu, z których połowa otrzymywała świeży olej rybi. Okazało się, że zawarte w oleju kwasy omega 3 przełożyły się na większą wrażliwość na insulinę oraz mniejsze ryzyko cukrzycy u dorosłego potomstwa.
Dzieci kobiet z nadwagą są blisko dwukrotnie bardziej narażone na rozwój cukrzycy w późniejszym życiu. Naukowcy nie zalecają jednak ciężarnym kobietom regularnego przyjmowania suplementów zawierających olej rybi, lecz po prostu radzą jeść tłuste ryby. Przede wszystkim dlatego, że kwasy omega 3 łatwo ulegają rozpadowi pod wpływem światła, temperatury u tlenu. Wcześniejsze badania wykazały, że kwasy zawarte w suplementach mogą mieć zbyt wysoki poziom oksydacji.
Źródło: PAP – Nauka w Polsce