Otyłość to jedna z wielu chorób współczesnego społeczeństwa. Szacuje się, że dotyczy ona aż 14,8% dzieci w wieku szkolnym. Na jej pojawienie się i rozwój ma wpływ wiele czynników. Ich przyczyn upatruje się również w karmieniu niemowląt
Otyłość to zazwyczaj skutek zaburzonej równowagi pomiędzy ilością dostarczonej z pokarmem energii, a jej zużyciem. Dlatego tak ważne w przypadku małych dzieci jest postępowanie rodziców i ich podejście do tej sprawy. Niestety, jedynie 7% matek stosuje się do zaleceń żywieniowych dla niemowląt. Co z resztą? Co piąte niemowle mające zarówno 6 jak i 12 miesięcy dostaje w ciągu doby 10 lub więcej posiłków. Do tego niejednokrotnie należy dodać przekąski, które rodzice podają swoim pociechom.
Tymczasem, zgodnie z zaleceniami, małe dzieci powinny być karmione 5-6 razy na dobę. Prawie 60% dzieci w wieku 12 miesięcy zbyt wcześnie otrzymuje żywność, która nie jest przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci. Wyroby dla dzieci powinny być przede wszystkim bezpieczne, dlatego przepisy prawa przewidują normy bezpieczeństwa dla produktów przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci, które są dużo bardziej restrykcyjne niż w przypadku żywności dla dorosłych.
Na zwiększenie ryzyka związanego z wystąpieniem otyłości u dziecka może mieć wpływ już życie płodowe. Ciąża oraz pierwsze miesiące i lata życia to najintensywniejszy czas rozwoju w życiu człowieka. Wtedy bowiem kształtują się nawyki żywieniowe, preferencje smakowe i metabolizm. Choć to bardzo wcześnie to już wtedy rozpoczyna się proces programowania żywieniowego. Oznacza to, że pokarm, który dostarczany jest dziecku w 1000 pierwszych dni, wpływa na jego zdrowie teraz i w przyszłości.
Niedobór któregokolwiek składnika lub jego nadmiar zarówno w diecie kobiety ciężarnej jak i niemowlęcia może skutkować predyspozycją do otyłości w późniejszym okresie. Dlatego tak ważne jest prawidłowe odżywianie kobiety ciężarnej, a potem jej zrównoważona dieta w okresie karmienia piersią. W trakcie 1000 pierwszych dni życia, organizm dziecka jest szczególnie wrażliwy na błędy żywieniowe i związane z nimi braki lub nadmiary składników pokarmowych, a zbyt krótkie karmienie piersią zwiększa predyspozycje do chorób dietozależnych, w tym m. in. otyłości i nadwagi.
Badania naukowe pozwoliły również udowodnić, że jest związek pomiędzy sposobem karmienia niemowlęcia, a występowaniem nadwagi i otyłości w życiu dorosłym. Wyniki potwierdzają, że karmienie piersią pełni bardzo ważną funkcję w programowaniu odporności i metabolizmu dziecka na całe życie.
Mleko matki ma spore znaczenie w kwestii obrony organizmu przed nadmiernym przyrostem masy ciała i jest uznawane za jeden z podstawowych elementów profilaktyki nadwagi i otyłości w pierwszych latach dziecka. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) niemowlęta powinny być karmione wyłącznie piersią do końca 6. miesiąca życia. W tym czasie pokarm matki pokrywa całkowicie zapotrzebowanie na energię oraz wszystkie składniki odżywcze, ponadto zawiera właściwą ilość białka. Następnie, przy wprowadzaniu posiłków uzupełniających, warto kontynuować karmienie mlekiem kobiecym do dwóch lat lub dłużej.
Skąd to zalecenie? Mleko matki ma po prostu właściwości immunologiczne, przeciwzapalne, a także stymulujące dla procesów rozwoju organizmu niemowlęcia. Dlatego też jest tak ważne dla organizmu, który dopiero zaczyna dojrzewać. Unikalną cechą pokarmu jest dynamika zmian właściwości w trakcie każdego karmienia oraz zróżnicowanie jego składu w trakcie doby i podczas kolejnych miesięcy laktacji.
Źródło: Alert Media