Im goręcej, tym mniejszą mamy ochotę na cięższe i tłuste mięso. Zwłaszcza, gdy pierwszy głód grillowania już zaspokoiliśmy. Lżej i bardziej warzywnie – tak można zastąpić mięsiwo w letnie popołudnia i wieczory. Może batat z ciecierzycą?
Aby obiad dostarczył nam potrzebnej energii i składników mineralnych, wcale nie musi składać się głównie z mięsa. W łatwy sposób i w niedługim czasie można przygotować sycący wegetariański posiłek, który zjemy z przyjemnością, nawet w największy upał.
Lekkostrawne dania nie obciążają żołądka i nie podnoszą gwałtownie już wysokiej temperatury ciała. Pieczony batat z ciecierzycą w delikatnym sosie czosnkowym doskonale sprawdzi się w takiej sytuacji, tak podczas kolacji we dwójkę, jak i przy podejmowaniu gości.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 średnie bataty
- 1 szklanka ciecierzycy z puszki
- 4-6 łyżek jogurtu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki oregano lub ziół prowansalskich
- garść świeżej kolendry
- papryka wędzona
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie: Nastaw piekarnik na 200°C, umyj dokładnie bataty i przekrój na pół. Ułóż na wewnętrznej, przeciętej stronie na papierze do pieczenia i piecz przez około 25 minut, aż bataty będą miękkie – czas zależy przede wszystkim od wielkości ziemniaka. W tym czasie odcedź ciecierzycę z zalewy i oprósz wędzona papryką, solą i pieprzem.
Małą foremkę wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż na nim ciecierzycę i włóż do piekarnika razem z batatami. Piecz, aż cieciorka zacznie wysychać i wydawać dźwięk podobny do chrupania. Jogurt przelej do małej miseczki i dopraw startym czosnkiem oraz przyprawami. Następnie ułóż bataty lekko wydrążając ich środek, nałóż na nie cieciorkę, polej czosnkowym sosem i na koniec posyp listkami kolendry.
Smacznego!
Źródło przepisu: 38 PR