Silny przeciwutleniacz zawarty m.in. w kiwi, selerze, natce pietruszki i papai zapobiega niealkoholowemu stłuszczeniu wątroby związanemu z otyłością – wykazały badania opublikowane w piśmie “Hepatology Communications”.
Rozwój niealkoholowego stłuszczenia wątroby w USA staje się coraz większym problemem zdrowia publicznego ze względu na rosnący odsetek osób otyłych. Niealkoholowe stłuszczenie wątroby może prowadzić do rozwoju nowotworów oraz potrzeby przeszczepu wątroby – piszą naukowcy z Uniwersytetu Kolorado (USA). Ich badania wskazują, że rozwój tego schorzenia może zatrzymać antyoksydant o nazwie pirolochinolinochinon (PQQ).
Pirolochinolinochinon podawany samicom myszy żywiących się pokarmem stanowiącym ekwiwalent niezdrowej zachodniej diety zapobiegał rozwojowi stłuszczenia wątroby u ich potomstwa.
Coraz więcej wyników badań świadczy o tym, że rozwój otyłości i stłuszczenia wątroby u dzieci ma związek z wpływem odżywiania matki w okresie ciąży na mikrobiom jelitowy płodu. Mikrobiom jelitowy warunkuje z kolei dojrzewanie i prawidłową pracę układu odpornościowego i trawiennego, a także mózgu.
– Ekspozycja na czynniki związane z otyłością matki sprawia, że płód rozwija się w środowisku charakteryzowanym przez stan zapalny. Prowadzi to do trwałych zaburzeń pracy układu immunologicznego oraz zachwianej równowagi ogółu bakterii zamieszkujących jelita dziecka, a w rezultacie do zwiększonego ryzyka stłuszczenia wątroby – mówi dr Karen Jonscher, autorka badań.
– Wyniki naszej analizy zwracają uwagę na to, jak ważny jest okres prenatalny w aspekcie ochrony przed negatywnymi skutkami lipotoksyczności spowodowanej nieprawidłowym odżywianiem się – zauważa dr Jonscher.
Źródło: PAP – Nauka w Polsce