Miłośnicy pizzy mogą odetchnąć z ulgą. Jest dla nich coś, co z pewnością nie przełoży się na dodatkowe kilogramy, a wyłącznie na uśmiech. Oto przepis na pizzę na jaglanym cieście
PIZZA NA JAGLANYM CIEŚCIE
- 400g kaszy jaglanej
- 4 jajka
- cebula
- cukinia
- papryka
- pieczarki
- 1kg pomidorów
- oregano
- zioła prowansalskie
- ser żółty wędzony
Żeby powstała pizza należy na początku zająć się blatem. Do jego wykonania potrzebowałam 400 gram (4 saszetni) ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej oraz czterech jajek. Kaszę wraz z jajkami dokładnie wymieszałam i rozłożyłam równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całość piekłam 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Ważne, żeby piec blat w trybie góra-dół.
Gdy blat dogorywał w piekarniku zajęłam się składnikami, które na nim się miały znaleźć. Na patelnię z oliwą z oliwek wrzuciłam pokrojone warzywa wraz z pomidorami, które uprzednio sparzyłam, obrałam ze skóry i usunęłam tzw. głąba. Wszystko przez 20 minut dusiłam, a następnie doprawiłam ziołami prowansalskimi i oregano.
Gdy blat i farsz mamy już gotowy możemy przystąpić do ostatniej fazy. Na blat wykładamy składniki z patelni i wszystko zasypujemy wcześniej startym serem żółtym. Wszystko raz jeszcze wędruje do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 minut.
Emilia Zielonka