Placki z cukinii i marchewki:
• Cukinia: 0,5 sztuki
• Jajko: – 1 sztuka (lub kleik z siemienia lnianego)
• Mąka: 3-4 łyżki (może być pełnoziarnista albo bezglutenowa)
• Olej: 1 łyżeczka lub mniej
• Przyprawy np. sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka
Sposób przygotowania:
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać odrobinę soli, wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie odcisnąć cukinię z powstałego soku. Dodać do niej jajko, przyprawy oraz mąkę (ilość mąki zależy od cukinii i jajka – ciasto powinno mieć dość zwartą konsystencję). Całość dokładnie wymieszać.
Na patelni teflonowej rozgrzać odrobinę oleju. Łyżką nałożyć porcje ciasta, uformować placuszki i smażyć je z obu stron na rumiano. Placuszki odsączyć z nadmiaru tłuszczu przy pomocy papierowego ręcznika kuchennego.
Energia – 330 kcal
Źródło: drBarbara.pl | nominowana przez Mobile Trends Awards do NAJLEPSZEGO PROJEKTU 2015 w kategorii sport i zdrowie