Składniki:
– 75 g płatków owsianych
– 100 ml mleka migdałowego
– 1 jajo
– 1-2 łyżki erytrytolu
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 2 duże łyżki miodu
– 60 g mieszanki orzechów
– garść rodzynek lub innych suszonych owoców
Przygotowanie:
Płatki zalewamy mlekiem i odstawiamy na kilka minut. Dodajemy miód, olej, jajo i rozgnieciony na proszek erytrytol. Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy drobno posiekane owoce oraz połowę posiekanych orzechów. Dokładnie mieszamy i formujemy kulki, które obtaczamy w pozostałej części orzechów. Układamy na papierze do pieczenia i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza na około 15 – 20 minut.
Ciekawostka:
Erytrytol (inaczej erytrol) to słodzik, który – podobnie jak ksylitol, sorbitol, mannitol – należy do grupy alkoholi polihydroksylowych (cukrowych). Są to związki, które odznaczają się niską wartością energetyczną oraz tym, że nie podnoszą poziomu glukozy we krwi. W związku z tym erytrytol jest uważany za bardzo zdrowy zamiennik cukru. Erytrytol w naturze występuje w pyłkach kwiatów, owocach (gruszkach, melonach, winogronach), grzybach kapeluszowych, owocach morza, fermentowanych napojach, takich jak wino, a także w porostach i algach morskich. Jednak erytrytol dostępny w sklepach nie jest pozyskiwany z tych produktów.