Trudno o bardziej „hip” zestawienie niż jarmuż, bataty, miechunka peruwiańska i awokado. Ale ten przepis nie ma być sposobem na błyśnięcie w towarzystwie, jest przede wszystkim świetny i zdrowy. A że przy tym można zaimponować znajomym? Ot, taki bonus…
O zaletach warzyw kapustnych pisaliśmy nie raz, nie dwa. Jarmuż to dodatkowo roślina wyjątkowo popularna i choć hipsterstwo nie każdemu odpowiada, w tym wypadku można tylko przyklasnąć. Owszem, smażone/pieczone w oleju chipsy za jarmużu to wciąż chipsy, czyli chyba najmniej korzystna forma podania, ale poza tym do jarmużu trudno się przyczepić. No, chyba że w kwestii smaku, bo tu decydują indywidualne preferencje…
Jeśli jednak jarmuż to coś dla Ciebie, z pewnością docenisz dzisiejszy przepis. Jest w nim potężna dawka zdrowia, choć jest też i trochę kalorii. Cicho, nie licz ich w tym wypadku, w końcu orzechy są kaloryczne, ale i tak warto je jeść, a w tej sałatce warto coś chrupiącego umieścić.
Z czego?
- 1 opakowanie jarmużu (ok. 200-300g)
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 1 duży batat
- 1 awokado
- 60 g złotych owoców (miechunki peruwiańskiej – surowej lub suszonej)
- 100 g żurawiny suszonej (tak, zawiera dodatkowy cukier)
- 100 g orzechów nerkowca (można zamienić orzechy piniowe, prażone pistacje czy nawet pestki słonecznika/dyni)
- pół szklanki soku malinowego
- 1 cytryna
- sól i pieprz do smaku
- szczypta wędzonej papryki
Jak to zrobić?
Jarmuż parzymy ciepłą wodą, aż delikatnie zmięknie, a następnie osuszamy i wykładamy w naczyniu. Żurawinę moczymy przez ok. 15 minut w soku malinowym, do momentu aż zmięknie. Nie masz soku? Zamień na ciepłą wodę, też wystarczy, choć smak nieco się zmieni. Awokado kroimy w półksiężyce, a pomidorki na pół i dodajemy wszystkie składniki do jarmużu.
W tym samym czasie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut pieczemy pokrojonego w kosteczkę batata. Po wystygnięciu dodajemy go do sałatki, razem z miechunką peruwiańską. Na patelni podgrzewamy wodę/sok z namoczoną żurawiną, do momentu aż składniki delikatnie połączą się z sobą i swoją konsystencją będą przypominać sos. Sałatkę doprawimy kilkoma kroplami soku z cytrynu, solą i pieprzem oraz wędzoną papryką. Sos najlepiej dodać do sałatki przed samym podaniem, orzechy można dodać w dowolnym momencie. Na zdrowie!
Źródło przepisu: 38 PR