Lunch boxy, z którymi coraz częściej możemy spotkać naszych znajomych, współpracowników czy przypadkowych przechodniów wcale nie zostały wymyślone w ostatnim czasie. Swoją popularność zyskały już w latach 30. Wtedy to można je było znaleźć w co drugim tornistrze amerykańskiego ucznia. Co można jednak zapakować do lunch boxów noszonych obecnie przez te nieco starsze osoby?
Śniadania typu „on the go” zyskały ogromną popularność. Na posiłek jedzony w drodze do pracy czy szkoły decydują się kolejne osoby. Nic dziwnego, że coraz więcej mówi się również o konkretnych daniach, które są do nich pakowane. Wszystko zależy jednak od tego, co lubimy jeść w ramach pierwszego posiłku.
Osoby, które lubią rozpocząć swój dzień od soczystej porcji owoców, powinny pomyśleć o pojemniku z wkładem chłodzącym. Lunch box umożliwi przechowanie posiłku w świeżości bez względu na czas oraz miejsce, w którym się znajdujemy – metro, tramwaj czy autobus. W takich rodzaju lunch boxa bez problemu możemy przygotować musli, które smakuje najlepiej, gdy znajduje się w odpowiedniej temperaturze. Można je skomponować z ulubionymi dodatkami – owocami i płatkami śniadaniowymi.
Jak je przygotować? Wystarczą jedynie pokruszone płatki kukurydziane, jogurt grecki, a także np. mieszanka orzechów włoskich lub pistacji, którymi będziemy mogli posypać całe danie. Dobrze sprawdzą się w tym przypadku również owoce. Możemy zatem dodać morele lub rodzynki. Częstym dylematem osób dbających o sylwetkę jest przechowanie różnego rodzaju koktajli owocowych podczas drogi do pracy, szkoły czy wyczerpującego treningu. Takie śniadanie najlepiej sprawdza się w zakręcanej wersji lunch boxa. Jego szczelne zamknięcie oraz estetyczny wygląd sprawią, że każde delektowanie się swoją wybraną wersją koktajlu o poranku stanie się jeszcze bardziej przyjemne.
Zamiast musli można również przygotować smoothie. Przykład? Dwa dojrzale banany obieramy i miksujemy na gładką masę. Uzyskany mus przekładamy do dno lunch boxa. Blenderem miksujemy obrane kiwi i dodajemy do nich 4-5 łyżeczek jogurtu naturalnego. Masę z kiwi układamy delikatnie na bananowej warstwie. Miksujemy maliny i dodajemy do nich resztę jogurtu naturalnego i wlewamy na mus z kiwi. Wierzch dekorujemy płatkami kukurydzianymi.
Dzięki wielu przepisom oraz różnym modelom lunch boxów można każdego dnia jeść pyszne i pożywne posiłki, a także przechowywać je w wybrany przez siebie sposób.
Źródło: Synertme