Rozmiar (i kolor) ma znaczenie, przynajmniej w przypadku naczyń… i sztućców. Kontrolowanie ilości spożywanych kalorii, zwłaszcza podczas diety odchudzającej, bywa nie lada wyzwaniem. Są jednak proste triki, które mogą nam w tym nieco pomóc, a dokładniej mówiąc – rozmiar talerzy, misek i sztućców.
Nie bez znaczenia może być również ich kolor. Duże talerze sprawiają, że spożywamy więcej. W przypadku sztućców sprawa wygląda podobnie, im są one większe, tym większą porcję nakładamy. W jednym z badań oceniano wielkość porcji jedzenia (a dokładnie lodów), jaką nakładali sobie ochotnicy w zależności od wielkości misek oraz sztućców.
W przypadku miski o pojemności 1000 g, było to średnio o 31 % więcej jedzenia niż w przypadku miski o pojemności 500 g (185 g vs. 141 g). W przypadku dużej łyżki było to średnio o 14,5 % więcej niż w przypadku łyżki mniejszej o 1/3 (171 g vs. 149 g).
To jednak nie wszystko, kolor naczyń, z jakich spożywamy jedzenie prawdopodobnie ma wpływ na ilość spontanicznie przyjmowanych kalorii. Czerwone naczynia mogą sprawiać, że ludzie spożywają mniej niż ma to miejsce w przypadku naczyń niebieskich i białych.
Podsumowując: Kiedy jesteś na diecie redukcyjnej, dobrze korzystać z talerzy i misek, a jedzenie nakładać niewielką łyżeczką. Jeśli jest taka możliwość, warto korzystać z czerwonej zastawy. Kiedy jesteś na diecie masowej i trudno Ci spożyć odpowiednią ilość kalorii, sięgaj po duże naczynia i duże sztućce. Jeśli jest taka możliwość warto korzystać z białej zastawy.
Jacek Bilczyński