Kto powiedział, że posiłek potreningowy ma być nudny? Ryż z kurczakiem? Nie, dziękuję, wolę coś, co wygląda i smakuje o niebo lepiej!
Składniki:
– 30 g ryżu jaśminowego
– 3 łyżki płatków owsianych
– 200 g twarożku homogenizowanego o obniżonej zawartości tłuszczu
– 7 – 8 truskawek
– 1/2 kiwi
– 1/2 banana
– 1/2 jabłka
– cynamon
– 1/2 łyżeczki oleju kokosowego
– szczypta cynamonu
– opcjonalnie stewia
Przygotowanie:
Ryż ugotować i odstawić do ostygnięcia. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, dodać starte jabłko, cynamon i smażyć przez około 2 minuty. Owoce pokroić w kostkę. Letni ryż połączyć z twarożkiem (można opcjonalnie dodać stewię) i zmiksować w blenderze na jednolitą masę. Na dnie salaterki lub pucharka umieścić 1/3 masy ryżowo-twarogowej, dodać część owoców, płatki owsiane oraz letni mus jabłkowo-cynamonowy. Następnie nakładać warstwami masę ryżowo-twarogową i owoce. Na koniec udekorować cynamonem. Odstawić na przynajmniej 45 minut do lodówki.
Kaloryczność: 433 kcal
Białko: 25 g
Tłuszcz: 5 g
Węglowodany: 72 g