Jeśli nie macie pomysłu na lekką przekąskę, proponuję błyskawiczną, zdrową i dietetyczną sałatkę grecką, która wygląda tak:
Składniki:
– 50 g sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu
– 50 g dobrej jakościowo wędliny bez tłuszczu
– 4 pomidorki cherry
– 1/3 ogórka zielonego
– kilka listków sałaty rzymskiej
– 5 czarnych oliwek
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
– biały pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Ser pokroić, połączyć z kawałkami sałaty, oliwkami, pokrojoną wędliną, ogórkiem i pomidorem. Doprawić przyprawami, polać oliwą z oliwek i udekorować listkiem mięty lub bazylii.
Kaloryczność: 238 kcal
Białko: 21 g
Tłuszcz: 14 g
Węglowodany: 7 g