Choć wielu na śniadanie „zjada” tylko kawę to coraz więcej osób decyduje się mimo wszystko zjeść coś pożywnego. Co powinni spożywać Polacy przy swoich stołach?
Z badań wynika, że więcej niż połowa Polaków nie zapomina o porannym śniadaniu. To dobrze, ponieważ to właśnie ten posiłek pozwala dostarczyć nam najwięcej energii na cały dzień. Co więcej, dzięki śniadaniu mamy także zwiększony metabolizm.
Na śniadanie Polacy nadal najczęściej jedzą jednak kanapki. Stanowią one już pewną tradycję. Ubiegłoroczne badania pokazują, że 69% Polaków przyznaje, że na śniadanie wybiera różnego rodzaju pieczywo. Jednak nie tylko ono jest najczęstszym składnikiem śniadania badanych. 50% deklaruje, że podczas porannego posiłku zjada warzywa, a 48% owoce.
Nie przez cały tydzień jemy jednak tak samo. W weekendy śniadanie jest nieco inne. Mamy więcej czasu, więc przygotowania tego posiłku także przebiegają wolniej. Intensywniej myślimy o tym, co będzie dla nas dobre, a co nie.
Każdy z nas chciałby czuć się lekko i zdrowo. W tym przypadku droga od marzeń do realizacji nie musi być długa i męcząca. Przygotowując pierwszy posiłek zdecydowanie powinniśmy zapomnieć o kawie. Spożycie jedynie kubka kawy, wbrew powszechnym przekonaniom, nie dostarczy nam odpowiedniej ilości energii. Dodatkowo kawa wypłukuje korzystne dla zdrowia minerały. Każdy kto codziennie rano pije kawę z pewnością myśli teraz czy odstawienie jej jest w ogóle możliwe. Jest! Wystarczy wykorzystać tylko naszą silną wolę.
W porannych posiłkach ważne są przede wszystkim warzywa i owoce. Można je przemycić między innymi poprzez sałatki czy surówki. Dobrze by było, gdyby sałatki te były doprawione oliwą z oliwek lub olejem lnianym. Oleje te zawierają kwasy omega-3, które wpływają na pracę układu nerwowego, wspomagają pracę mózgu i zmniejszają problemy z koncentracją.
Z samego rana unikajmy jednak potraw, które będą zawierały tylko cukry proste. Szybko je spalamy, więc niedługo po zakończeniu posiłku możemy odczuwać głód. Do produktów zawierających cukry proste zaliczamy m.in. biały chleb, dlatego powinniśmy zrezygnować z tego rodzaju pieczywa, a do swojego menu wprowadzić pełnoziarniste i ciemne pieczywo.
To tylko kilka porad, jednak wprowadzenie choćby kilku i tak dla wielu będzie sporym przełomem. Warto się jednak starać, by kawa nie stanowiła podstawowego dania, które spożywamy z samego rana.
Źródło: www.prasoweinfo.pl