Spirulina to naturalnie występująca alga, która rośnie i rozwija się w ciepłych wodach Afryki oraz Ameryki Środkowej i Południowej. Nazywana jest żywnością jutra i zaliczana jest do superfoods. Wszystko to dzięki jej niesamowitym właściwościom – wspomaga odchudzanie, zwiększa odporność, działa antyoksydacyjnie i spowalnia starzenie się organizmu. Nic więc dziwnego, że cieszy się popularnością u entuzjastów zdrowego odżywiania, zwłaszcza że jej działanie jest potwierdzone badaniami.
Spirulina jest algą o niezwykłych właściwościach odżywczych. Ze względu na swoje wartości nazywana jest żywnością jutra, mlekiem Matki Ziemi lub zielonym mięsem. Najczęściej o spirulinie mówi się w kontekście odchudzania, ponieważ ma przyspieszać procesy spalania materii, ale to nie jedyne jej właściwości.
Co to jest spirulina?
Spirulina (Arthrospira platensis) to naturalnie występująca niebiesko-zielona mikroalga, która rośnie i rozwija się w ciepłej wodzie jezior alkalicznych. Nazywana jest żywnością jutra, ponieważ wykazuje niewiarygodne zdolności syntetyzowania. Jest to jeden z najstarszych organizmów żyjących na Ziemi – alga jest jedną z wczesnych form życia, która powstała ponad 3,6 miliarda lat temu, a jej nazwa wzięła się od spiralnego kształtu. Stosowana była już przez Azteków jako wartościowe źródło pożywienia, a na terenach zajmowanych przez Majów odkryto zbiorniki, które służyły kwitnieniu alg na swoistego rodzaju farmach. W wielu kulturach spirulina nadal wchodzi w skład codziennej diety. Po algi chętnie sięgają sportowcy, osoby prowadzące aktywny i intensywny tryb życia, a także osoby dbające o zdrowie.
Spirulina zawiera najbardziej niezwykłe stężenie składników odżywczych znane w żywności, roślinach, zbożu lub ziołach. Zawiera od 65 do 72% wysokowartościowego białka, gdy przykładowo wołowina zawiera go tylko 22%. Jest nielicznym źródłem roślinnym witaminy B12 i zawiera jej 2,5 razy więcej niż wątróbka wieprzowa, a także witaminy B2 w ilościach do 20 razy większych niż w innych pokarmach. Oprócz tego zawiera wiele cennych składników jak: aminokwasy, schelatowane aminokwasowo minerały, pigmenty, ramnoza, mikroelementy i enzymy. Szacuje się, że zawiera ponad 100 substancji odżywczych takich jak witaminy, sole mineralne, białka i inne składniki czynne. W tym ma wyjątkowo wysokie stężenie beta-karotenu, żelaza i minerałów śladowych i kwasu tłuszczowego GLA (gamma-linolenowy).
Badacze zafascynowani są spiruliną od lat. Wynika to przede wszystkim z jej budowy, bo nie ma twardej celuloidowej membrany, typowej dla roślin, a jednocześnie wykorzystuje zjawisko procesu fotosyntezy (wskaźnik fotosyntezy wynosi 8-10%, gdy u soi jest to 3%).
Spirulina na odchudzanie
Należy podkreślić, że spirulina nie jest cudownym środkiem na odchudzanie! Wprawdzie wykazuje działanie pomocne w redukcji, ale nie oznacza to automatycznie, że wystarczy wziąć tabletkę, by odnotować spadek wagi. Alga spiruliny zawiera barwniki, które wspierają detoksykację organizmu, wspomagają procesy trawienne i przemiany metaboliczne. Dzięki zawartości tyrozyny, która jest aminokwasem, wpływa na wiele funkcji organizmu, w tym reguluje apetyt. Warto również wiedzieć, że może być pomocna przy deficytach, powszechnych u osób odchudzających się.
Naukowcy dzisiaj są zgodni, że spirulina, a konkretnie jej skład, sprzyja procesowi odchudzania. Po pierwsze wpływa na ośrodek łaknienia w mózgu i blokuje uczucie głodu poprzez szybkie dostarczenie białek i aminokwasów. Ponadto fenyloalanina i tyrozyna wpływają na poprawę nastroju i działają obniżająco na aktywność ośrodka głodu w mózgu. To z kolei ułatwia trzymanie się zaplanowanego planu dietetycznego.
Jedno z badań wykazało, że spożywanie do 10 g spiruliny dziennie przez diabetyków zmniejsza uczucie głodu, przez co badani sięgali po mniejsze porcje, a to skutkowało mniejszym zapotrzebowaniem na insulinę. W efekcie, po kilku tygodniach stosowania tej algi, odnotowano widoczny spadek masy ciała, a także poprawę samopoczucia, zmniejszenie objawów cukrzycy i duży wzrost wigoru.
Reasumując, naiwnością jest wiara, że spirulina na odchudzanie pomoże zrzucić nawet kilka gramów bez stosowania diety i aktywności fizycznej. Alga ta ma działanie wspomagające i może uzupełnić walkę o upragnioną wagę, które nie zwalnia ze stosowania diety redukcyjnej. Nie zmienia to jednak faktu, że dzięki niej proces odchudzania może przebiec sprawniej i w sposób bardziej zrównoważony, co jest kwintesencją zdrowego trybu życia.
Inne właściwości spiruliny
Bogaty skład algi spiruliny jest niezwykle użyteczny dla organizmu ludzkiego, zarówno w celu profilaktyki schorzeń, jak i do samoleczenia oraz aktywnego wspomagania walki z różnymi dolegliwościami. Udowadnia to raport przygotowany przez Indian Ocean Commision na podstawie aktualnych badań. Autorzy wskazują w nim, że już 5-10 g spiruliny dziennie może dać wymierne korzyści zdrowotne. Spirulina:
-
wzmacnia układ odpornościowy (dzięki zwiększeniu liczby CD4),
-
dodaje energii dla mózgu (zwiększając RNA),
-
poprawia zdrowie oczu i sam wzrok (zawiera 10 razy więcej beta-karotenu niż marchew),
-
pomaga budować mięśnie (zawiera białko roślinne i aminokwasy),
-
wspiera zdrowie układu krążenia (dzięki wysokiemu stężeniu witamin z grupy B),
-
działa przeciwzapalnie, zapobiegając zapaleniom stawów i chorobom serca,
-
wykazuje działanie przeciwstarzeniowe,
-
poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego.
To oczywiście nie wszystko. Istnieją badania, że spirulina skutecznie zmniejsza reakcje na sezonowe alergie pyłkowe (pierwsze badanie z takim wnioskiem opublikowano już w 1962 roku w japońskim periodyku „Pediatria Kliniczna”). Ponadto wspiera regenerację wątroby w przypadku wczesnego stadium uszkodzenia wywołanego przez alkohol i chroniczne zapalenie wątroby. Co więcej, wiele badań sugeruje, że może niszczyć komórki nowotworowe – między innymi badania obserwujące palaczy papierosów dowodzą, że alga ta ma potencjał uciszający wiele form nowotworowych. Ale może mieć też dobry wpływ na rozwój dzieci – w jednym z badań zaobserwowano poprawę zdolności do rozwiązywania testów średnio o 11% u dzieci w wieku szkolnym (przy 2000 mg spiruliny spożywanej przez 2 miesiące).
Więcej o korzyściach zdrowotnych i działaniu spiruliny dowiesz się z artykułu: https://biotechusa.pl/nowosci/spirulina-suplement-zywnosci-ukladu-odpornosciowego/
Jak suplementować spirulinę?
Dzięki wyjątkowym właściwościom spirulina znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce i suplementach. Dodaje się ją do koktajli owocowych lub warzywnych, do energetycznych batonów itp.; wyróżnia się ostrym smakiem. Algi dostępne są w postaci suplementów w różnych wersjach: proszku, tabletkach lub w płynnych ekstraktach. W literaturze medycznej zaznacza się, że dzienna dawka spiruliny, pozwalająca odczuć skutki jej działania na zdrowie, powinna wynosić od 750 mg do 3000 mg.
Warto pamiętać, że staranność produkcji i warunki przechowywania mają ogromne znaczenie dla aktywności odżywczej spiruliny. Dlatego warto wybrać tu sprawdzonego producenta oraz najlepszą spirulinę pod względem jakości i bezpieczeństwa produkcji. Przykładem jest tu firma BioTechUSA sprzedająca suplementy diety dla wymagających sportowców od 1999 roku.
Spirulina BioTechUSA 100 dostępna jest w formie tabletek, a w dziennej porcji zawiera aż 1800 mg algi. Regularne przyjmowanie suplementu ze spiruliną może poprawić funkcjonowanie całego organizmu, polecana jest zwłaszcza przy diecie redukcyjnej oraz w procesie samoleczenia, np. przy problemach z układem pokarmowym. Tabletki z wyciągiem z alg można przyjmować przed posiłkiem, w trakcie lub po nim – ważniejsza od pory jest systematyczność.
UWAGA: Wprawdzie spirulina jest rośliną bezpieczną i nie wywołuje skutków ubocznych, nie należy jej podawać dzieciom oraz spożywać w trakcie ciąży lub karmienia piersią. Ponadto powinny jej unikać osoby chore na fenyloketonurię oraz przyjmujące leki regulujące krzepliwość krwi. Przed spożyciem najlepiej skonsultować się z lekarzem, czy nie ma tu żadnych przeciwwskazań do stosowania suplementów zawierających spirulinę.