Co zrobić, aby garnki były szczęśliwe? Gotować w nich pyszne i zdrowe potrawy! Przepisy na 200 z nich znaleźć można w książce „Szczęśliwe garnki EXTRA”
Dobre gotowanie opiera się nie tylko na smaku, ale także na jakości przyrządzanych potraw. Na te dwa czynniki stawia Beata Pawlikowska, która postanowiła wyrzucić ze swojej kuchni wszystkie produkty zawierające szkodliwe związki chemiczne, poprawiające smak i trwałość. Wykorzystywanie wyłącznie nieprzetworzonych produktów jest sposobem nie tylko na zdrowe odżywianie, ale również na dobrą zabawę. Z tym wiąże się bowiem przygotowywanie własnych kompozycji.
Autorka podkreśla, że w książce „Szczęśliwe garnki EXTRA” czerpie inspiracje ze starożytnej chińskiej filozofii pięciu przemian. Przekonuje, że warto gotować w zgodzie ze zmieniającymi się porami roku i korzystać z sezonowych składników. Dlatego też można w niej znaleźć na przykład świąteczne potrawy, które, w porównaniu do tych tradycyjnych, będą lekkostrawne. Nie brakuje w nich także przepisów na wiosenne potrawy z zielonym groszkiem, letnie i orzeźwiające lemoniady, jesienne dania z rozgrzewającymi przyprawami czy wzmacniające, zimowe smakołyki. Do tego oczywiście pyszne ciastka, do których niepotrzebna nam będzie margaryna, śmietana, biała mąka czy cukier.
Beata Pawlikowska prezentuje autorskie receptury na afrykańskie ciastka z czekoladą i orzechami ziemnymi, chińskie ciastka z czerwoną fasolą czy amerykańskie ciastka z borówkami i śliwkami. Wszystkie są proste w przygotowaniu i będą stanowić świetny deser. Autorka przekonuje też, że samodzielne upieczenie prawdziwego i zdrowego chleba jest proste i szybkie. W dodatku domowy wypiek będzie pozbawiony drożdży, słodu jęczmiennego, glutenu pszennego i innych, często szkodliwych, dodatków
stosowanych w przemysłowych piekarniach. Czytelnicy znajdą przepis na zakwas oraz na różne chleby: gryczany z orzechami włoskimi, jęczmienny z cebulą i ziołami, jaglano-migdałowy czy ze śliwkami.
„Szczęśliwe garnki EXTRA” to przede wszystkim dobry pretekst do tego, by rozpocząć swoją przygodę ze zdrowym jedzeniem.
Źródło: Edipresse Książki
fot. Beata Pawlikowska