Nie znacie pojęcia superfood? Tym bardziej warto poznać te przepisy na owocowe i warzywne smoothie, które pomogą zadbać o zdrowie i orzeźwienie latem!
Coraz powszechniej znane w Polsce pojęcie superfood odnosi się do produktów, których niepodważalne walory zdrowotne słusznie przysporzyły im sławy. Oczywiście jest w tym sporo mody i marketingu, ale to nie ujmuje samym produktom. Nie wszystkie z nich jednak łatwo połączyć z naszą codzienną dietą, dlatego proponujemy łatwy i wyjątkowo smaczny sposób, idealny na letnie upały: smoothie. Oto przepisy uwzględniające trzy superfoody, które mogą uprzyjemnić nadchodzące miesiące:
Smoothie jagodowo-lniane
Jego smak nie będzie słodki, ale lekko cierpki i wyrazisty. Dla osób ceniących szpinak, ale mających negatywny stosunek do jego smaku, takie smoothie to dobry pomysł na przełknięcie jego liści. W tak przygotowanym drinku dacie organizmowi dużo łatwo przyswajalnego żelaza i kwasu foliowego, witaminy B1, B6, C i E, a także potas, luteinę i beta-karoten, a to tylko początek listy!
Składniki:
- szklanka jagód (mrożone lub świeże)
- łyżeczka zmielonego siemienia lnianego (jeśli nie przeszkadza Wam gęstsza konsystencja, dajcie łyżkę stołową)
- garść liści szpinaku
- ćwierć szklanki pełnotłustego jogurtu greckiego
- szklanka mleka kokosowego
Przygotowanie: Blenduj, blenduj, blenduj!
Awokado z miodem
Ta wielka i tłusta zielona jagoda przebojem weszła do kuchni wielu krajów Europy i również w Polsce zdobyła niemałe uznanie. Jeszcze dekadę wstecz awokado było uważane za egzotyczne, dziś coraz więcej z nas ma dla niego miejsce w diecie. I nie ma się co bać jego zawartości tłuszczu, to nienasycone związki tłuszczowe, których często nam brakuje. Awokado ma również bardzo dużo błonnika, dostarcza też witaminę A, B1, B2, C, E, PP, K, H, kwas pantotenowy oraz kwas foliowy.
Składniki:
- całe awokado
- szklanka mleka
- pół szklanki jogurtu waniliowego
- 3 łyżeczki miodu
- 8 kostek lodu
Przygotowanie: Awokado przekrój i wyjmij pestkę. Razem z innymi składnikami wymieszaj w pojemniku i blenduj do uzyskania odpowiedniej gładkości.
Jarmuż z bananem i ananasem
Jedna szklanka tego gęstego napoju dostarczy aż 27g protein dzięki połączeniu jarmużu, jogurtu greckiego i masła orzechowego. Dzięki dodaniu owoców i miodu smak jarmużu jest zamaskowany, a jego zalety pozostają niezmienne: spore ilości błonnika, witamin A, B1, B2, C, E, K i składników mineralnych (wapnia, żelaza, potasu, magnezu, manganu). Przygotowanie całości zajmie nie więcej niż 3-4 minuty.
Składniki:
- 2 szklanki posiekanego jarmużu bez rdzeni
- 3/4 szklanki mleka migdałowego (lub krowiego, kokosowego – wedle uznania)
- 1 banan
- ćwierć szklanki jogurtu greckiego
- ćwierć szklanki kawałków ananasa (dwa krążki)
- 2 łyżki stołowe masła orzechowego
- 1-3 łyżeczki miodu
Przygotowanie: Banana obierz, z liści jarmużu usuń rdzeń, następnie zmieszaj wszystkie składniki i blenduj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zmieniaj ilość mleka, jeśli chcesz uzyskać większą/mniejszą gęstość.
Źródła przepisów: WellPlated.com / AllRecipes.com