Istnieje wiele hipotez dotyczących tego, co i w jakich ilościach powinniśmy jeść. Wśród nich istnieje również hipoteza paleo. W jaki sposób odnosi się ona do naszego organizmu i systemu żywienia?
Hipoteza paleo zakłada, że nasz system genetyczny nie jest dostosowany do pokarmów, które współcześnie zwykło się spożywać. Skąd te wnioski? Wynikają one z tego, że obecnie jemy zupełnie inne produkty niż kilkaset czy kilka tysięcy lat temu, a to oznacza, że nasz genom nie do końca jest do niego dostosowany. Kiedyś nie tylko posiłki wyglądały zupełnie inaczej, ale i całe życie człowieka. Więcej czasu spędzało się na wolnym powietrzu, a dzięki słońcu ciało miało większe możliwości tworzenia witaminy D. Co ważne, cykl snu człowieka był dostosowany do pór dnia, a ludzie zdecydowanie więcej się ruszali. Istotne jest również to, że było znacznie mniej zanieczyszczeń. Co z posiłkami? Składały się one np. z owadów, ryb, owoców morza, zwierząt wodnych, jaj czy miodu.
Model życia człowieka zmienił się m.in. w trakcie rewolucji rolniczej. Ludzie zaczęli się wtedy inaczej odżywiać, w diecie pojawiło się więcej mięsa ssaków, zboża czy nabiał. Kolejne zmiany w odżywianiu przyniosła rewolucja przemysłowa. Za jej sprawą na stołach na dużą skalę zagościły produkty olejowe, cukier, przetworzone produkty zbożowe. W życiu ludzi ubyło ruchu, a przybyło stresu, tak więc na popularności zyskały alkohol czy tytoń. Z kolei stres sprzyja stanom zapalnym, a to jest podstawą chorób cywilizacyjnych takich jak cukrzyca czy choroby układu odpornościowego.
Hipoteza paleo zakłada, że genom nie zdążył dostosować się do tak poważnych zmian w diecie. Kiedyś, gdy istniały jeszcze populacje łowiecko-zbieracze, ludzie dostarczali sobie więcej białek, a znacznie mniej węglowodanów. Sporo zamieszania w diecie wprowadziła też pszenica, która zaczęła być na masową skalę uprawiana. Wprowadzając ją do diety zaczęto też wyzbywać się produktów tłuszczowych. Ta zmiana wiąże się z kolei ze zwiększoną zawartością węglowodanów w naszej diecie.
Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl