Kolejnym sposobem na pyszne danie są szaszłyki z kurczakiem. Oto krótki przepis na to, jak zrobić je własnoręcznie
SZASZŁYKI Z KURCZAKIEM
- 500g piersi z kurczaka
- pół dużej papryki
- pół cebuli
- pół dużej cukinii
- 500g pieczarek
- łyżeczka oleju kokosowego
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki pieprzu
- 2 łyżki papryki ostrej mielonej
- oliwa z oliwek
W misce połączyłam olej kokosowy, koncentrat pomidorowy, pieprz oraz mieloną ostrą paprykę. Pierś umyłam, pokroiłam na grubsze kawałki i wymieszałam w koncentracie. Odstawiłam na godzinę do lodówki, aby zamarynować mięso. Paprykę, cukinię, cebulę oraz pieczarki umyłam i pokroiłam na grubsze kawałki. Wykałaczki wyjęłam i nadziewałam na przemian warzywa oraz mięso. Szaszłyki posmarowałam oliwą z oliwek. Tak przygotowane włożyłam do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika i piekłam 25 minut w trybie góra-dół z termoobiegiem.
Emilia Zielonka