Bajecznie prosta i smaczna truskawkowa przekąska, która konsystencją przypomina kisiel, a do tego zawiera tylko około 100 kcal – oto propozycja na dziś.
Składniki:
– 200 g truskawek
– 350 ml wody
– 1 łyżki stołowe żelatyny (lub 2 – 3 łyżki stołowe agaru)
– stewia
– sok z cytryny
Przygotowanie:
Truskawki miksujemy w blenderze. W garnku gotujemy wodę, dodajemy stewię (ilość wedle uznania), żelatynę (jeśli używacie agaru, należy go wcześniej namoczyć w zimnej wodzie przez około 10 minut) i gotujemy do jej rozpuszczenia (zwykle około 2 minut, w przypadku agaru – około 5 minut). Zdejmujemy z ognia, dodajemy zmiksowane truskawki i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy kilka świeżych, pokrojonych truskawek i przelewamy do dużego kieliszka. Pozostawiamy na około 60 minut do ostygnięcia.
Jeśli dodacie więcej żelatyny otrzymacie galaretkę, ja jednak wolę gęstą konsystencję przypominającą kisiel.
Kaloryczność: 100 kcal
Białko: 12 g
Tłuszcz: 0 g
Węglowodany: 13 g