Nie od dziś wiadomo, że uczniowie lubią szczególnie te produkty, które są słodkie. Nic zatem dziwnego, że w centrum ich zainteresowań są drożdżówki. Co jeszcze lubią jeść młodzi uczniowie?
Właściwie 63% uczniów kupuje produkty spożywcze przynajmniej raz w tygodniu w drodze do lub w drodze ze szkoły. Co dziewiąty robi to natomiast codziennie. 25% decyduje się jednak nie chodzić na takie zakupy. Co ląduje w koszykach tych, którzy mimo wszystko wstępują do sklepów?
Nie da się ukryć, że sporą popularnością cieszą się słodkie produkty. Drożdżówki są wybierane przez uczniów dwa razy częściej niż owoce oraz dziesięciokrotnie częściej niż warzywa przygotowane dla nich w formie przekąsek. Co jednak ważne, uczniowe stosunkowo rzadko wybierają napoje gazowane. Te dane mogą być natomiast niepełne. Nie każdy z uczniów mówi bowiem rodzicom o wszystkich produktach, które zostały przez niego kupione i zjedzone.
Faktem jest jednak, że niepokojąca może być liczba jedzonych przez najmłodszych drożdżówek i pączków. Niejednokrotnie bowiem do robienia ich stosowana jest m.in. mąka niskiej wartości czy też syrop glukozowo-fruktozowy.
Zdecydowana większość uczniów (74%) spożywa śniadanie przed wyjściem do szkoły. Co czwarty uczeń nie zjada żadnego posiłku przed wyjściem do szkoły. Zdecydowana większość uczniów spożywa codziennie posiłki w szkole, przy czym najniższy odsetek takich osób jest wśród uczniów szkół ponadgimnazjalnych.
Źródło: ARC Rynek i Opinia