Dlaczego jod jest dla nas aż tak ważny? Często słyszymy o jego dobroczynnych właściwościach, ale nie do końca wiemy, co to tak naprawdę oznacza. Wdychanie jodu polecane jest natomiast każdemu. Przed wakacjami warto jednak sprawdzić, na ile nasz organizm go potrzebuje
Każdy dorosły człowiek powinien codziennie spożywać około 150 µg (mikrogramów) jodu. W praktyce zapewnienie sobie takiej dawki jest jednak bardzo trudne. Chyba, że podczas wakacji trafimy nad morze i będziemy wiedzieli, w jaki sposób dobrze wykorzystać ten czas.
Na co zwracać szczególną uwagę? Będąc już nad morzem warto przede wszystkim spożywać jego owoce, a przede wszystkim ryby morskie. Już 100 g dorsza atlantyckiego dostarcza nam aż 110 µg jodu. W kwestii jedzenia ważne jest też kontrolowanie tego, ile soli znajduje się w każdym z kupowanych produktów. Warto pamiętać, że sól kuchenna jest źródłem jodu, w odróżnieniu od soli stosowanej w przetwórstwie spożywczym.
Znajdując się już w takim miejscu dobrze jest też postawić na aktywność fizyczną. Bieganie czy spacerowanie nad brzegiem wody nie tylko poprawi naszą kondycję, ale i sprawi, że nasz organizm przyjmie znacznie więcej jodu.
Przed wyjazdem można również sprawdzić poziom hormonów tarczycy, np. TSH, aby wiedzieć czy nasza tarczyca działa w odpowiedni sposób. Endokrynolog poda nam tez wtedy wszystkie ważne dla nas informacje. W razie potrzeby można też stosować suplementy diety, ale należy to wcześniej skonsultować z lekarzem.
Źródło: Projekt „Zachowaj Równowagę”