Wędlina nie lubi wysokich temperatur. Dlatego lato jest trudnym okresem w kwestii przechowywania produktów spożywczych. W tym czasie bakterie rozwijają się znacznie szybciej niż w przypadku chłodniejszych dni
Zepsute produkty spożywcze nie tylko nieprzyjemnie pachną czy źle smakują, ale i mogą stanowić źródło wielu chorób. Dlatego tak ważne jest to, aby odpowiednio dbać o przechowywanie zakupów spożywczych. Jedną z najbardziej podatnych na psucie się rzeczy jest wędlina. Podstawą dobrego odżywiania są przede wszystkim przemyślane zakupy. Taką zasadą powinniśmy się kierować również przy wyborze i kupnie wędliny.
Najdłużej zachowują świeżość te wędliny, które są suszone, podsuszane i wędzone oraz sprzedawane w naturalnych osłonkach. Jeżeli decydujemy się na wędlinę w plasterkach trzeba pamiętać, aby zaopatrzyć się w taką ilość, jaką zdołamy zjeść w ciągu najbliższych dni. Paczkowane produkty będą nadawać się do spożycia w ciągu dwóch dni od otwarcia. Jeśli jednak planujemy zaopatrzyć się w większą ilość wędliny, warto zdecydować się na tą w jednym kawałku – zachowa ona świeżość znacznie dłużej.
Pozostaje jeszcze kwestia temperatury, w której najlepiej jest przechowywać wędlinę. Najbardziej optymalna będzie dla niej od 0 do 6 stopni Celsjusza. Poza tym na wędlinę z pewnością korzystanie wpłynie na pergamin, w który najlepiej jest ją na bieżąco opakowywać. Dzięki dostępowi powietrza, który gwarantuje pergamin dłużej będzie ona dłużej świeża. Folia aluminiowa sprawdza się jedynie krótkoterminowo – odcina zupełnie kontakt z powietrzem, czego rezultatem może być powstawanie pleśni.
Nie da się ukryć, że spore znaczenie ma także jakość zakupu. Im wyższa klasa wędliny tym bardziej możemy liczyć na dobry smak produktu.
Źródło: FlyPR