Wegetariański burger (porcja – 480 kcal)
Składniki (na 1 sztukę):
Burger
• Bułka pszenno-żytnia 1 sztuka
• Burak 1 sztuka
• Kasza jaglana 0.2 szklanki
• Siemie lniane 0.5 łyżki
• Czosnek 1 ząbek
• Rzodkiewka 2 sztuki
• Ser biały 1 plaster
• Dodatki do burgerów – sałata, pomidor
• Przyprawy – np. papryka słodka i ostra, oregano, lubczyk, pieprz, sól
Surówka
• Marchew 1 sztuka
• Kapusta biała 0.2 sztuki małej
• Cytryna 0.25 sztuki
• Olej rzepakowy 0.5 łyżki
• Pietruszka 0.5 łyżki posiekanej
• Przyprawy – sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Burger – Buraka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Kaszę jaglana ugotuj do miękkości. Siemie lniane zalej wrzątkiem i odstaw do napęcznienia. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
W misce wymieszaj buraka, kaszę, czosnek, siemie lniane i przyprawy. Piekarnik rozgrzej do 200*C. Uformuj kotlet i wyłóż na blaszke wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez około 30 minut, tak aby kotlecik był rumiany. Kotlet możesz zamiennie ugrillować.
Ser biały rozdrobnij przy pomocy widelca, dodaj do niego drobno pokrojone rzodkiewki oraz przyprawy.
Bułkę włóż na chwilę do piekarnika by była ciepła. Przekrój na pół i podawaj z twarożkiem, kotletem oraz pomidorem i sałatą. Dodatkowo do jedzenia surówka z kapusty.
Surówka – kapustę poszatkuj bardzo drobno. Dodaj do niej sól i odstaw na 10 minut, aby zmiękła. W międzyczasie marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W małej miseczce wymieszaj energicznie olej, skórkę i sok z cytryny oraz pieprz. W dużej misce wymieszaj kapustę, marchew i dressing.
Źródło: drBarbara.pl | nominowana przez Mobile Trends Awards do NAJLEPSZEGO PROJEKTU 2015 w kategorii sport i zdrowie