Witamina E jest nazywana witaminą młodości. Każdy, kto chce zachować witalność, dobrą kondycję, zdrowie i urodę, powinien zadbać o jej odpowiednie spożycie w codziennej diecie
Witamina E korzystnie wpływa na serce, naczynia krwionośne, system nerwowy oraz funkcjonowanie mózgu. Jest przede wszystkim silnym antyoksydantem – spowalnia proces starzenia, wzmacnia włosy i pomaga utrzymać skórę w dobrej kondycji. Wpływa też dobrze na wzrok.
W przyrodzie jest jej całkiem sporo. Bogatym źródłem witaminy E są przede wszystkim oleje roślinne – słonecznikowy, sojowy, rzepakowy, lniany (jednak tylko te tłoczone na zimno!). Witaminę E zawierają także kiełki pszenicy, produkty pełnoziarniste, migdały, orzechy laskowe, jajka, mleko czy zielone warzywa. Należy pamiętać, że dla dobrego wchłaniania witaminy E niezbędna jest obecność tłuszczu. Przyjmowanie witaminy E podczas posiłku z choćby niewielką zawartością tłuszczu (oleju, masła, oliwy) powoduje znaczne zwiększenie jej przyswajalności.
Mimo powszechnego występowania, coraz częściej nasza dieta nie dostarcza odpowiednich dawek tej istotnej witaminy. – Optymalną dawkę witaminy E trudno jest uzyskać bezpośrednio z diety. A trzeba pamiętać, że zapotrzebowanie na witaminę rośnie jeszcze w przypadku zwiększonej aktywności fizycznej lub pod wpływem stresu – przestrzega Agnieszka Piskała, ekspert żywieniowy.
Większość z nas ma jej poważne niedobory, dlatego suplementacja diety o ten ważny mikroskładnik jest często niezbędna. Niestety, mimo wspaniałych zdrowotnych właściwości witamina E potrafi być też toksyczna, dlatego tak ważne jest jej prawidłowe przyjmowanie.
Na czym polega jej paradoks? Najpopularniejszą formą występowania witaminy E w preparatach uzupełniających jest alfa-tokoferol. Wieloletnie badania szwedzkich naukowców potwierdziły jednak, że sam alfa-tokoferol nie tylko nie ma tak silnych właściwości antyoksydacyjnych, ale wręcz samo jego spożycie może mieć właśnie działanie toksyczne.
– Witamina E występuje w naturze w wielu odsłonach i jedynie odpowiednie połączenie różnych frakcji tokoferoli i tokotrienoli daje działanie terapeutyczne. To naukowe odkrycie zrewolucjonizuje współczesny świat suplementów, a wybranie najbardziej skutecznego preparatu zawierającego efektywną formę witaminy E będzie oparte na odpowiedniej mieszaninie wszystkich 8 chemicznych jej konstelacji – mówi Leif Östberg, członek Szwedzkiego Związku Terapeutów Żywieniowych.
Witamina E kontra rak
Dostępne dziś badania dowodzą, że prawidłowa suplementacja witaminy E wpływa korzystnie na profilaktykę antynowotworową. Wśród kobiet z dziedzicznym ryzykiem zachorowania na raka piersi, które przyjmowały witaminę E w odpowiednich ilościach i prawidłowej formie, zanotowano od 30% do 90% zmniejszenia ryzyka zachorowania na ten nowotwór. Obecność tokoferolu ƴ lub mieszaniny tokoferoli ƴ i δ przyczynia się również do obumierania komórek nowotworowych raka prostaty. Dzieje się to bez negatywnego wpływu na komórki zdrowe.
Mieszanka tokoferoli daje efekt synergetyczny. Zdaniem badaczy substancja ta skutecznie hamuje rozrost komórek nowotworowych odpowiedzialnych nie tylko za raka prostaty i raka piersi, ale również jelita grubego, wątroby i żołądka. Tokotrienole zaś mogą zapobiegać rozrostowi naczyń krwionośnych w nowotworze (zapobieganie angiogenezie), co zmniejsza przyrost i powstawanie przerzutów.
Źródło: Holistic