Wprowadzenie zakazu używania przemysłowych tłuszczów trans znacząco zmniejsza liczbę zawałów, udarów i nie tylko – dowodzą pierwsze duże amerykańskie badania
Wykorzystywane w przemyśle spożywczym tłuszcze trans są lepsze dla samego przemysłu (obniżają koszty produkcji), ale od lat są krytykowane za wpływ na zdrowie ich konsumentów. Tymczasem są prawie wszędzie – w ciastkach, słonych przekąskach, smażonych fast foodach.
W USA skala ich wykorzystania i konsekwencje dla zdrowia są tak duże, że producenci żywności w całym kraju otrzymali trzy lata na zastąpienie przemysłowego tłuszczu trans innym. Ten czas minie w 2018 roku. Od 2018 użycie tłuszczów trans w produktach będzie wymagało każdorazowej zgody Food and Drug Administration (FDA). Według szacunków samej FDA, do dziś ok. 80% tłuszczów trans zostało już wycofanych z amerykańskich produktów.
Zastąpienie tłuszczów trans zdrowszymi nie oznacza oczywiście, że sam fast food stanie się zdrowy, a chipsy zalecane do spożycia. Jednak, jak dowodzi pierwsze badanie na dużej populacji, zakaz używania tłuszczów trans ma pozytywne rezultaty już po kilku latach.
Prowadzone na kilku uczelniach badanie objęło hrabstwa stanu Nowy Jork, które jako jedne z pierwszych w USA zakazały używania tłuszczów trans przy produkcji żywności. Przez prawie dwa lata analizowano statystyki przyjęć w szpitalach w okresie 2002-2013. W połowie tego okresu rozpoczęto wprowadzanie zakazu dla tłuszczów trans w niektórych hrabstwach.
– Odnotowano spadek przyjęć z powodu zawałów i udarów o 6,2% w populacjach zamieszkujących hrabstwa z zakazem kwasów tłuszczowych trans, w porównaniu do hrabstw bez tego zakazu – relacjonuje kierownik badań, dr Eric J. Brandt z Uniwersytetu Yale. Wyniki jego badań są spójne z większością analiz dla tłuszczów trans i ich wpływu na zdrowie.
Spadek zaczął być zauważalny po upływie ok. 3 lat od wprowadzeniu zakazu i istnieje przekonanie, że w dłuższym okresie wynik będzie wyższy. Spadek powinien również być zauważalny po wprowadzeniu federalnego zakazu w 2018.
Przypomnijmy, że w Polsce nie ma aktualnie podobnych uregulowań prawnych dla korzystania z tłuszczów trans w przemyśle spożywczym.