16 października 2020 r. na całym świecie obchodzony jest Światowy Dzień Owoców i Warzyw. Promocja diety opartej na sezonowych warzywach, produkowanych w polskich gospodarstwach to jeden z kluczowych celów kampanii „Moc Polskich Warzyw”. Z okazji Światowego Dnia Owoców i Warzyw twórcy kampanii chcą przypomnieć, że sezonowe produkty lokalne to gwarancja najwyższej jakości, zdrowia i smaku w najlepszych cenach. Kampania jest organizowana dzięki wsparciu ze środków finansowych Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Jedzenie sezonowe to koncepcja znana od zawsze. Zanim nastąpił rozwój rolnictwa i transportu dieta sezonowa była sprawą oczywistą. Żywienie oparte było na produktach, które spożywa się w ich naturalnym okresie występowania. Warzywa i owoce są najlepszym przykładem produktów, które możemy wybierać kierując się kalendarzem sezonowym. Współczesny świat daje nam jednak nieograniczone możliwości – możemy jeść to co chcemy i kiedy chcemy. Kampania „Moc Polskich Warzyw” chce zwrócić uwagę Polaków na ideę sezonowego wybierania świeżych warzyw od polskich plantatorów. Sezonowe, polskie, świeże warzywa to najlepszy wybór smaku, jakości, bogactwo witamin i właściwości odżywczych w przystępnych cenach. Przekonujemy konsumentów, że dzięki wybieraniu sezonowych produktów mogą cieszyć się urozmaiconą dietą przez cały rok, wspierając przy tym polskie rolnictwo. Ponadto przetwory, kiszonki, czy mrożonki to idealny sposób na spożywanie lokalnych, sezonowych warzyw przez cały rok – mówi Mirosław Łuska, Prezes Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej.
Dlaczego warto jeść sezonowo?
Sezonowe, lokalne warzywa to nieograniczone możliwości kulinarne. Taka dieta nie może się znudzić! Korzystając z sezonowych warzyw otrzymujemy dania różnorodne, aktualne, i o najlepszym smaku. Jednak plusy wynikające ze stosowania diety sezonowej wykraczają poza walory smakowe – to także prosty sposób na zachowanie zdrowia oraz korzyści ekonomiczne i patriotyzm konsumencki.
Zdrowie
Sezonowe warzywa to prosty sposób na zdrowy tryb życia i zbilansowaną dietę. Wybierając świeże warzywa naturalnie występujące w naszym klimacie, w danym sezonie, mamy pewność, że jemy produkty o największej wartości odżywczej. Naturalne metody uprawy, bez sztucznych dodatków i konieczności odległego transportu oraz krótkie łańcuchy dostaw sprawiają, że polskie warzywa sezonowe trafiają na stoły konsumentów świeże oraz bogate w witaminy i składniki odżywcze. Ponadto polskie warzywa produkowane są zgodnie ze wszystkimi normami i restrykcjami, często posiadając certyfikację, gwarantującą ich najwyższą jakość.
Różnorodność
Idea sezonowości w kuchni gwarantuje urozmaicone i pyszne potrawy. Soczyste, letnie pomidory? Chrupiąca fasolka szparagowa w lipcu? Różne kolory sierpniowej papryki? A może jesienna dynia? Wybieranie sezonowych, polskich warzyw daje szereg możliwości na rozszerzenie kulinarnego repertuaru. To też idealny sposób nie tylko na wybór zdrowych potraw, ale także na poznanie nowych smaków i włączenie ich do diety.
Korzyści finansowe
Jedzenie sezonowe to także łatwo dostępne produkty w przystępnych cenach. Warzywa produkowane przez polskich plantatorów kupowane w sezonie osiągają najlepsze ceny. Dla konsumentów oznacza to, że otrzymują produkty najlepszej jakości w najkorzystniejszej cenie. Szczyt sezonu na dane warzywo to najlepszy czas na przygotowywanie przetworów, czy kiszonek, które w doskonały sposób zachowują właściwości zdrowotne i odżywcze warzyw i pozwalają cieszyć się nimi poza sezonem.
Patriotyzm konsumencki
Wybieranie sezonowych warzyw od polskich rolników to niewątpliwie duże wsparcie krajowej gospodarki. Jedząc produkty lokalne, pochodzące z Polski, wspieramy polskich producentów, a także stawiamy na produkty najlepszej jakości – ograniczamy długi czas transportu, a co za tym idzie nasze warzywa trafiają do nas świeższe i najlepsze w smaku.
„Moc Polskich Warzyw”
„Moc Polskich Warzyw” to kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski.