Coraz młodsze osoby zaczynają się interesować zdrowym stylem życia. Moda na bycie fit niejednokrotnie sprawia jednak, że zatracają się one w tym świecie i zaczynają eksperymentować. Takie eksperymenty w kwestii odżywiania czy treningów mogą się natomiast źle skończyć
Dla utrzymania dobrego zdrowia wciąż rosnącego organizmu ważna jest nie tylko ilość, ale także rodzaj konsumowanego pożywienia. Zgodnie z aktualną Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej opublikowaną w styczniu 2016 r. przez Instytut Żywności i Żywienia, podstawą menu młodzieży powinny być warzywa oraz owoce – źródło m.in. witaminy C, kwasu foliowego i błonnika. Te składniki powinny stanowić minimum połowę spożywanych dziennie pokarmów. Najważniejszym źródłem energii są natomiast produkty zbożowe – ze szczególnym uwzględnieniem produktów pełnoziarnistych, jak np.: kasze, pieczywo z pełnego przemiału czy brązowy ryż.
Nie można zapomnieć także o wapniu, dzięki któremu kości będą miały szansę na prawidłowy rozwój. W wieku gimnazjalnym, kiedy ciało jeszcze się się drastycznie zmienia, warto pić dwie szklanki mleka dziennie lub spożywać w zamian inne produkty mleczne, takie jak: jogurt naturalny, kefir czy maślanka.
W diecie gimnazjalisty muszą znaleźć się także niezastąpione źródła żelaza i białka, zawarte m.in. w: jajach, chudym mięsie, nasionach roślin strączkowych, a także rybach. Istotne są także oleje roślinne oraz orzechy – dostarczające, obok ryb, nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3, a także witaminy E ważnej w okresie dojrzewania. Oczywiście prawidłowe żywienie musi iść w parze z aktywnością fizyczną – 60 minut ruchu dziennie to niezbędne minimum.
Co jeśli młody człowiek decyduje się na wegetarianizm? Taki wybór nie powinien się od razu kojarzyć negatywnie. Dieta wegetariańska może być bezpieczna, pod warunkiem jedynie, że młody człowiek będzie świadom tego, jak dostarczyć sobie wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Warto w tym wypadku zacząć od spotkania z dietetykiem, który wytłumaczy, że rezygnacja z mięsa i ryb to konieczność dostarczenia sobie białka, żelaza, witaminy B12 i nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega-3 z innych, alternatywnych źródeł.
Kolejnym, popularnym wśród młodych ludzi wyborem jest dieta eliminacyjna. Coraz częściej decydują się na nią również ci, którzy wcale nie mają problemów z przyjmowaniem glutenu. Jeśli ktoś pomimo braku przeciwskazań medycznych decyduje się na taką dietę to powinien wiedzieć, w jaki sposób zastąpić w swoim menu brakujące produkty.
Odpowiednie odżywianie młodych ludzi nie powinno być zależne jedynie od mody. Rezygnacja ze spożywania konkretnej grupy produktów ze względów medycznych czy światopoglądowych musi zawsze iść w parze z wprowadzeniem lub zwiększeniem spożywania innej grupy produktów, która jest alternatywnym źródłem tych samych składników odżywczych. Najlepiej, aby była skonsultowana z dietetykiem, który pomoże zbudować nowe menu i rozwieje wątpliwości.
Źródło: Synertime