Boczki, kiełbasy, karkówki. Wszystko ociekające tłuszczem – tyle kalorii, tyle wyrzutów sumienia, ale tak trudno się powstrzymać. Mamy dla Was ciekawą alternatywę na majowe grillowanie
Pogoda podczas majówki niby nas nie rozpieszcza, a jednak półki z produktami na grilla w sklepach opustoszały przed długim weekendem. Jeśli jeszcze nie rozżarzyliście węgla podczas majówki lub macie już dość ociekających tłuszczem czerwonych mięs, oto prosta i zdrowa opcja. Zwłaszcza dla gotowych marynowanych mięs na grilla, w których skład marynat i przypraw niekoniecznie jest sprawdzalny.
Zamiast wieprzowego wybierzcie mięso drobiowe, z kurczaka lub indyka. Do niego polecamy zielony dip. Jest pikantny, dlatego nie musicie nawet marynować lub doprawiać mocno samego mięsa, wystarczy posypać ziołami i lekko zwilżyć olejem lub masłem. Przepis jest tak prosty, że wystarczy chwila i pyszny dodatek jest gotowy.
Składniki:
• awokado
• kilka papryczek jalapeno bez oleju
• 2 ząbki czosnku
• 10 g tartego parmezanu
• bazylia
• sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na początek pamiętajcie, że dip ma i czosnek, i jalapeno, więc warto dopasować ostrość do swoich preferencji i nie szaleć, jeśli wolicie łagodniejsze smaki. Awokado przekrawamy, wyciągamy pestkę i wydrążamy. Blendujemy z czosnkiem, parmezanem, bazylią i papryką. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Chwila i gotowe, smacznego!