Moda na zdrowy tryb życia i świadome odżywianie się sprawia, że coraz częściej myślimy o tym, co i w jaki sposób jemy. Jeśli chcesz spróbować tradycyjnego śniadaniowego dania, ten przepis na omlet na zielono i chrupiąco!
O tym jak wielką wagę przykładamy do jedzenia śniadania, mówią zdjęcia publikowane w mediach społecznościowych. Wśród popularnych hasztagów, którymi posługujemy się przy oznaczaniu zdjęć naszych śniadań, królują #breakfast (użyty prawie 70 mln razy) oraz #śniadaniemistrzów, który przez polskich użytkowników wykorzystany został ponad 80 tys. razy.
Co pokazujemy na zdjęciach? Najczęściej są to posiłki, które jemy w ciągu tygodnia, zaraz przed wyjściem do pracy lub szkoły. W zależności od szerokości geograficznej, w której wykonane było zdjęcie, na stołach najczęściej królują: owsianki z owocami i orzechami, musli, energetyczne proteinowe koktajle, sałatki.
Pojawiają się również zdjęcia śniadań typowo słodkich, w postaci naleśników, pancake’ów lub słodkich bułek. Śniadanie ma zapewnić nam poza niezbędnymi właściwościami odżywczymi również doskonałe samopoczucie. W ostatnich latach w miastach zaczęło powstawać bardzo dużo modnych śniadaniowni, które zlokalizowane są często wokół blokowisk czy przy głównych ulicach. Takie miejsca pozwalają nam również w odpowiedni sposób celebrować ten czas. Menu sprowadza się do dań, które mają przypominać śniadania jedzone w domu.
Dziś w dużym stopniu stawiamy na jakość oraz na produkty o zbawiennych dla naszego organizmu właściwościach zdrowotnych. Do łask powracają zapomniane lub niewykorzystywane nigdy wcześniej z taką uwagą składniki. Tradycyjne zboża zastępujemy dziś na przykład ziarnami amarantusa, siemienia lnianego lub słonecznika. Hitem staje się chleb wypiekany z niepalonej kaszy gryczanej, który nie tylko jest smaczny, ale zapewnia również wiele cennych składników odżywczych.
Nasze domowe śniadania mają być nie tylko zdrowe i pożywne, ale również pięknie wyglądać. Ten domowy czas możemy celebrować w weekendy, kiedy nigdzie się nie spieszymy – to wtedy jest najlepszy moment na przygotowanie śniadań, które na pewno zaskoczą domowników, jak choćby omlet z dodatkiem szpinaku i orzechów pinii.
Składniki:
- 100 g świeżego szpinaku
- 4 duże jajka
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 7 łyżek mleka
- 75 g orzechów pinii
- 50 g sera np. mozzarelli
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy starty czosnek i chwilę podsmażamy. Dodajemy szpinak i podsmażamy przez ok. 2 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. W osobnym naczyniu energicznie roztrzepujemy jajka, dodajemy szpinak z patelni i starty ser, mieszamy.
Następnie na patelni podgrzewamy masło i masę na omlet rozprowadzamy po całej powierzchni i podgrzewamy przez ok. 5 minut aż masa dobrze się zetnie. Gotowy omlet posypujemy szpinakiem i orzeszkami pinii.
Źródło przepisu 38 PR