Zupa dyniowo-marchwiowa z nutą imbiru 280 kcal na porcję
Składniki:
• Dynia: ½ kg (1 mała sztuka)
• Czosnek: 20g (4 ząbki)
• Bulion warzywny: 1,5l (6 szklanek)
• 2 łyżeczki listków tymianku
• Olej rzepakowy: 20ml (2 łyżki)
• Marchew: 300g (3 sztuki)
• Cebula: 110g (1 sztuka)
• Sól, pieprz, papryka ostra (lub chilli) do smaku
• Imbir 20g (1 mały kawałek)
• Chleb żytni pełnoziarnisty 240g (4 kromki)
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
2. Umytą dynię oraz marchew (obraną) kroimy na kawałki równej wielkości i układamy na blasze, na papierze do pieczenia. Czosnek w łupinach układamy w pojedynczych ząbkach.
3. Warzywa posypujemy tymiankiem oraz skrapiamy olejem rzepakowym, a następnie pieczemy od 30-do 45 min. Pieczemy do momentu, aż kawałki będą lekko spieczone na wierzchu.
4. W między czasie podsmażamy w garnku na oleju drobno pokrojoną cebulę. Imbir obieramy ścieramy na tarce i przesmażamy chwilę z cebulą.
5. Z upieczonej dyni oddzielamy miąższ od twardej skórki. To samo robimy z czosnkiem. Warzywa przekładamy do garnka z cebulą.
6. Do garnka dodajemy bulion. Gotujemy 10 min, a następnie całość miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką ostrą (lub chilli).
7. Krem podajemy z grzankami.
Źródło: drBarbara.pl | nominowana przez Mobile Trends Awards do NAJLEPSZEGO PROJEKTU 2015 w kategorii sport i zdrowie